Sörök



A sör
Árpa és/vagy búzamalátából, komlóból és vízből élesztős erjesztéssel készített alkoholtartalmú és szénsavdús ital.

Árpasör
Az árpasör készítéséhez csak árpából készült malátát használnak fel.

Búzasör
A búzasör legalább 50 % búzamalátából a fennmaradó rész kizárólag árpamalátából, felsőerjesztéssel Németországban egy kivétellel zárt erjesztéssel készített sörfajta, mely világos és barna színű is lehet.

Weißbierként Bajorország déli részén. A Weißbier jelentése : fehérsör. Ez félrevezető, hiszen nem a sör színére utal, mivel a barna búzasört ugyanitt "schwarzes Weissbier"-nek hívják, ami magyarul azt jelenti, hogy: fekete fehérsör. A búzasört ne keverjük össze az igazi fehér sörrel a "berliner Weissbier"-rel. A Weizenbier kifejezést Bajorország északi részén használják. Ezt az elnevezést használják a német nyelvterület minden más részén is.

Élesztős búzasör
Palackban erjesztett búzasörfajta.

Szűrt búzasör
Szűrt búzasörfajta a sörgyártásban szűrésen kívüli többi munkafolyamatában is eltér az élesztős búzasörtől.

Kukoricasör
A sör színét mindig a sör fajtája határozza meg.

Világos sör
Pilseni tipusú világos sör. A sör íze kissé malátás, kellemes aromájú, de erősen komlóízű. A világos sörök színe a világossárga, aranysárga, habja fehér. A legtöbb sör ebbe a csoportba tartozik.

Félbarna sör, vörös sör
A félbarna sör sötét színű malátából készül, ízében erősen dominál a malátaíz, színe sötét aranysárga. Az angol, ír félbarna sörtipusok színe az erős borostyánszínen keresztül a vörösréz-színig terjedhet.

Barna sör
A müncheni vagy bajor tipusú sörök a barna sörök legismertebb képviselője. Jobban megaszalt malátát tartalmaz, gyengén komlózzák, édes és kissé keserű. A sör sötét színe a festőmaláta mennyiségétől függ. Sokféle barna sörfajtát készítenek Angliában és Írországban is.

Alkoholtartalmuk szerint
A sörök hatását, élvezeti értékét és fogyaszthatóságát befolyásolja alkoholtartalmuk.

Alkoholmentes
Legfeljebb 0,5 százalék alkoholt tartalmazhat. Sok sörféleségnek van ma már alkoholmentes változata is.

Alkoholszegény sör
0,5 - 1,5 százalék alkoholt tartalmazó sör.

Magas alkoholtartalmú sör
8 % feletti alkoholt tartalmazó sör.

Különleges sörök
Különleges technológiával készített, egyéb anyagokkal, italokkal ízesített sörök.

Ízesített sörök
Mexikói - Tequilával ízesített kukoricasör. Német Radler - citromos, bodzás üdítővel, esetenként Sprite-al korsóban készített ízesített sör. Belga Vuk Kriek - cseresznyével ízesített sör.

Jégsör
Az érlelést követően lehűtik és a víz egy részét kifagyasztják a sörből, melynek következtében íze feldúsul.

Bio vagy organikus sör
Szigorú bio körülmények között állítják elő az alapanyagokat és a sörgyártás is szigorúan ellenőrzött bio körülmények között történik.

A sörök fogyasztása
Gyakran csak, mint üdítő, frissítő, szomjoltó italként szerepel, de sok olyan étel is van, amelyekhez a sör illik leginkább.

Ezek lehetnek:
A sörtésztával készített ételek, Az ecettel ízesített vagy ecettel tartósított ételek (pl. A különböző hús- és halspecialitások, ruszli) Kolbászfélék, füstölt húsok Erőteljesen fűszerezett, csípős ételek A sör aperitif italként isfogyasztható, elsősorban nyári időszakban, csekély mennyiségben.

A sör tárolásának módja
A legtöbb sört olyan pincében a legjobb tárolni, ahová egy kis természetes fény is beszűrődik és a hőmérséklet 10-13 C fok körüli. Bizonyos láger tipusú söröket legjobb hűtőben tárolni, de nem túl hosszú ideig.

A sör fogyasztásához szükséges eszközök
Poharak
A söröspoharaknál meghatározhatók a formák, amelyek alkalmazása igazodik a sör fajtájához és mennyiségéhez. A legtöbb sörgyár saját pohártípussal rendelkezik.

Sörmelegítő
Hideg sör esetén - külön kérésre - sörmelegítőt adhatunk. A sörmelegítő egy nagyobb méretű töltőtollhoz hasonló eszköz, amelyet meleg vízzel töltünk fel és a söröspohárba helyezzük. A sörmelegítő alkalmazása esetén a ma használatos vékonyfalú söröspohár helyett vastag falú, préselt üvegű poharat ajánlott használnunk. Sörmelegítő hiányában felmelegíthetjük a poharat vagy a sört vízforralóval.

A sör fogyasztási hőmérséklete
A sör nem lehet túl hideg, mert zamata nem tud kibontakozni, de meleg sem, mert veszít üdítő hatásából és kifejezetten rossz ízű. A sör optimális hőmérséklete az egyes sörfajtáktól függ. Általában a gyártók az ital címkéjén megadják az általuk javasolt fogyasztási hőmérsékletet.



A mai dátum: 2024. May. 17.